Elemzések, előrejelzések

2020 a jang fém Patkány éve

2020 február 4-én beléptünk a jang fém Patkány évébe. Nagyon érdekes volt a hirtelen támadt zivatar, az elemi erejű esővel (a jin víz Disznó búcsúja, a jang víz Patkány bezúdulása) és  az elképesztő erejű szél, ami hozta az új energiákat. Őszintén nem számítottam ilyen viharos évkezdetre, inkább csendes átmenetként vártam a Patkány év beköszöntét, mintegy az eddigiek folytatásaként.
Azt hiszem ez a Patkány az év többi részében is tud majd kiszámíthatatlan, viharos eseményeket generálni, aztán mintha mi sem történt volna, mennek a dolgok tovább. A Patkány előszele hozott már különböző híreket a 2020-as év elején, kezdve a gazdasági visszaesés várakozásától a koronavírus felbukkanásáig, aminek szintén lesz egy begyűrűző gazdasági hatása.
Amit egy vállalkozói összejövetelen is elmondtam útmutatóul a résztvevőknek, bármekkorának is látszik a baj, ne essünk pánikba, őrizzük meg a józan ítélőképességünket! Jó eséllyel ki fog derülni, hogy a probléma közel sem akkora, amekkorának látszik, az sem kizárt, hogy megoldja önmagát.
Mi az, ami előtérbe kerül egy jang fém évben? A kiállás a jó ügyek mellett, az igazságérzetünk megerősödése, a nők, gyermekek helyzete, a gyengébbek védelme, pl. állatvédelem, mint ahogy fontos szerepet kap a bolygó védelme is.

Az emberiség próbája lesz ez az év olyan tekintetben, hogy fel tudunk-e nőni az intelligencia egy olyan szintjére, amikor képesek leszünk a rövid távú érdekeinket félretenni annak érdekében, hogy ne pusztítsuk el az életterünket?

 

Cikk folytatása

A Kapitány

A Forbes Magazin címlapján Kapitány István a Shell Globál alelnöke, az év managere. Személyes történet fűz hozzá, csoporttársam volt a főiskolán. Miközben a magyar sajtóból arról értesülünk, hogy az Év managerének választották, a világsajtóban pedig Trump Elnökkel készült közös fotón látható, a 35 éves évfolyam találkozónk alkalmából szervezett, közös csoportba azt írja: alig várom, hogy lássalak titeket! A találkozóra nem egyedül érkezik. Összeszedi a csoporttársakat Budapesten és magával hozza a nagyon kedves, volt csoportvezető tanárnőnket is. Mindenkire kíváncsi és portrét készít rólunk a telefonjával. Előkerülnek a régi történetek, többek között az, amikor végzősként három szintes áruházat működtettünk a karácsony előtti forgalomban, az akkori Divatcsarnokban. Kétség nem fért hozzá, hogy őt választjuk meg igazgatónak, mint ahogy most is körülötte tömörül a csapat színe-java. Igazi vezéregyéniség, aki azt tartja a legfontosabbnak, hogy ne felejtsük el, honnan indultunk! Kínai asztrológusként engedélyt kérek és kapok, hogy belenézzek a képletébe. 

Kapitány István jin fém bivaly év, jang fém patkány hónap, jang fa majom napján született. Már első látásra is tekintélyt parancsoló, megbízható, nagy munkabírásról árulkodó alkat, akiben van valami különleges. Öneleme a jang fa, amit analógiában egy tekintélyes fához lehetne hasonlítani. Nem csoda, hogy fontosak számára a gyökerei! Élete hosszú folyamat eredményeképpen teljesedik ki, sok elágazással, választással. Erős, egyenes jellem. Általában szilárd véleménye van. Jó vezetői képessége, célkövetése, stratégiai gondolkodása felelősségteljes, elkötelezett vezetővé teszi. Fontosak számára az emberek, szívesen beszélget velük és jobb teljesítményre sarkallja őket, a 3 lépés távolságot azonban megtartja. Abban a témában, ami érdekli, egy életen át képezi magát és ezen ismereteit szintetizálva, hatással van a világra. Személyisége révén szükségszerűen jön számára a státusz és az elismerés. Ha egyszer már döntött, vitába szállni nem érdemes vele. Kötődik a múltjához, a szülőhelyéhez, a gyökereihez. Belülről motivált, kreatív gondolkodású, proaktív, ötletgazdag, igazi újító. Felülről nézi és hamar átlátja a dolgokat. A részletek untatják, ezért nagyon fontos számára egy jó titkárnő, aki odafigyel ezekre. Sikerének a kulcsa a körülötte lévő csapatban rejlik és ő remekül tud csapatot építeni és vezetni. A jó meglátások mellett a jó megérzések is óriási szerepet játszanak az életében. Mindig tudja, merre kell menni és milyen buktatókat kell elkerülni. A hónap oszlopában lévő patkány vize táplálja a fát, ez is mutatja, hogy megérzései segítik az útján. Más aspektusból vizsgálva mutatja az Édesanyját is, aki minden törekvésében támogatja. Az Üzlet az Élet nevű játékhoz tartozik számára.

Mire van még szüksége egy fának az élethez, vagy mire van szüksége egy fémnek ahhoz, hogy edződjön és ragyogóvá váljon? Tűz elemre! Maga a tűz is megtalálható az óra oszlopában, mint ahogy az aktuális szerencseoszlopában is. A létrejött konstelláció érzékenyíti a környezete igényeire és remekül rá tud hangolódni az emberekre. Sok esetben már akkor látja a megoldást, amikor más még a problémát sem látja! Gondolatban végigveszi az összes lehetséges kimenetelt és dönt. Az év, és a hónap oszlop mennyei törzsében ott a fém elem, ami szintén mutatja a vezetői képességeket és azt, hogy megfelelő célok esetén nincs a számára lehetetlen. Az év oszlopban lévő jin fém küldetésről, csapatépítő képességről és a tágabb környezetének való példamutatásról épp úgy tanúskodik, mint arról, hogy igényes mind a munkájára, mind a megjelenésére. Teljesítménynek csak a 100 %-ot tekinti. Mint ahogy el is mondja a Forbes magazinnal készült interjúban, hogy minden egyes nap elölről kell bizonyítani. Ez a jin fém teszi lehetővé azt is, hogy a Shell arcává tudott válni. A hónap oszlopban lévő jang fém vezetői tekintélyt kölcsönöz neki, miközben a saját útját járja és ő írja a szabályokat. A munkájába a szívét is beleteszi. A bátorság, a kitartás és a kezdeményező készség mellett fontos számára az egyenes út. Különösen fontos szerepet játszik az életében a család, mint ahogy életének szerves része az utazás is.

Az elemeket vizsgálva érdekes, hogy év oszlopában föld és fém, hónap oszlopában, ami a munkát jelzi, fém és víz elem található. Ez analógiában jelképezi az olajipart és a közlekedési eszközöket is. Mondhatjuk tehát, hogy horoszkópját tekintve is a "helyén van". Hab a tortán jelenléte a Forma 1-ben, amit szintén a fém és víz elemhez tennék, a sebesség miatt is.  Ami az életét működteti, az kitűnt már a főiskolán is és azóta tökélyre fejlesztette: a kommunikációs készsége. Kommunikáció terén használja a kiváló megfigyelőképességét is és a metakommunikációs jeleket reagálja le.

Sokkal-sokkal mélyebben is bele lehetne menni a képletébe akár az üzlet, akár az életesemények területén, vizsgálva az összefüggéseket, ennek a cikknek azonban ez nem célja. Csupán rá akartam mutatni, hogy a képletben lévő, születéskor magunkkal hozott energiákat jól működtetve, egyenes út vezet a sikerhez. Mint régi diáktárs, szívből örülök Kapitány István üzleti életben elért sikereinek, melyek a képlete ismeretében nem véletlen, hogy épp most teljesedtek ki.

                                                                                                                

                             

2019 az üzleti asztrológus szemével

Az év nagy kérdései a magyar kis-és középvállalatok számára, hogy mennyiben érinti őket a piacok ingadozása? Lehetnek-e optimisták a helyzetüket illetően és nőnek-e az esélyeik a nemzetközi szerepvállalásra? Mik az évben rejlő legfőbb kockázataik? Az Astronovum szakmai folyòiratban megjelent írásom arról, hogy mire számíthatunk az üzletben a 2019 -es, jin föld Disznó év során.
 

A lap júliusi számában részletesen írtam arról, milyen lehetőségek rejlenek az üzleti asztrológiában. Küldetésként megfogalmaztam az új, energetikai szempontok behozását a cégvezetői döntések előkészítésébe, valamint a gazdaság fejlődésének a segítését a gazdasági szereplőkön keresztül. Említettem, hogy szolgálatunk nem áll meg az asztrológiai tanácsadásnál, kísérjük a vállalkozások szervezetfejlesztési és piacra jutási lehetőségeit is.   Ez szükségszerűen megköveteli a piaci folyamatok figyelését, összevetve az asztrológiai képletekből kiolvasható információkkal. Ebben a cikkben azt foglalom össze, milyen hatásokkal és feladatokkal számolhatunk a 2019. év során.  

A jin föld Disznó éve budapesti idő szerint 2019. február 4-én, 4 óra 15 perckor veszi kezdetét. A Disznó jang vizet rejt és az év saját eleme is a jang víz, mely a Kutya év jang földjének látszólagos mozdulatlansága után fölpezsdíti az energiákat. Lesz olyan terület, ahol már az évkezdet alapjaiban strukturálja át a dolgokat. Legtöbb vállalkozás azonban sikerrel építhet majd az elmúlt évben megteremtett alapjaira, élve az érkező lehetőségekkel. Az élet mindenképp mozgalmasabbá válik a tavalyinál és számolni kell azzal, hogy nem minden alakul úgy, ahogy vártuk. Föl kell készülnünk az évben rejlő kihívásokra, a körülmények változására.

Az év nagy kérdései a magyar kis-és középvállalatok számára, hogy mennyiben érinti őket a piacok ingadozása? Lehetnek-e optimisták a helyzetüket illetően és nőnek-e az esélyeik a nemzetközi szerepvállalásra? Mik az évben rejlő legfőbb kockázataik? Számolni kell-e pl. az Euró 340 Ft-ra fölkúszó árfolyamával? Milyen hatással lehet a cégükre az amerikai és a német gazdaság lassulása? Bár minden egyes cég és minden horoszkóp más, mégis vannak közös dilemmák és általánosan megfigyelhető tendenciák. A világ állandó mozgásban, változásban van. Ezt az év indulási horoszkópjában található 4 utazó csillag most fölfokozza, ráadásul a víz elem is a mozgást, változást képviseli, így a stabilitást ebben az évben nem kívül, hanem belül kell keresni.

Józan paraszti ésszel azt gondolnánk, hogy a világ nem söpörheti többé szőnyeg alá a globális felmelegedés és a hulladékok, különösen a felhalmozódott műanyag szemét kérdését. A hatalmi viszonyok változásai közepette azonban nem látjuk kirajzolódni ezt a törekvést az egységes fellépésre, a bolygó megóvása érdekében. Példa erre a frissen megválasztott brazil elnök gazdaságfejlesztési terve az őserdők kiirtására. Ha az év képletében keressük ennek megjelenését, képileg gondolhatunk a fakivágásokra a tigris-majom oppozíció láttán, ami a jang fém és a jang fa ellentétét mutatja, és egyáltalán nem tűnik megnyugtatónak. Mint tudjuk, ez nem csak ott probléma. Bár reménykedhetünk abban, hogy a jang föld év elmúltával gyengül a mindent lebetonozni akarás szándéka, a természetpusztítás bárhol a világon fokozza a klímaváltozást és kihat a gerincesek teljes populációjának életterére. A fenntartható fejlődés problémájának alapja, hogy a világ népessége megduplázódott az elmúlt 50 év során, csak az internet felhasználók száma fölötte jár a 4 milliárdnak. A technikai fejlődés megállíthatatlan. A 2019-es év kedvez a tudomány és a technika további, ugrásszerű fejlődésének, a mesterséges intelligenciától a tudományos felfedezéseken át a globális kereskedelem fejlődéséig. Mindez élénkíti az üzleti életet és kihat a közlekedés, a távközlés, az utazási irodák, az ingatlanos cégek, a szállodaipar, a pénzügyi szolgáltatók és további ezekkel összefüggő iparágak fejlődésére. Kérdés, hogy ezzel a fejlődéssel Magyarország képes lesz-e lépést tartani? Másik kérdés, hogy a magyar vállalatok, pl. a magyar informatikai cégek, milyen mértékben lesznek alakítói ennek a fejlődésnek, tudnak-e élni a tendenciák által kínált lehetőségekkel?  

Az év kulcs kérdése a boldogulás az anyagi világban. Erre utal az év pénz elemének megjelenése a hónap oszlop égi törzsében (jang tűz), és mutatja a megnövekvő vállalkozói kedvet, a kockázatvállalási hajlamot, és azt, hogy jobban észrevesszük a lehetőségeket. Azon se csodálkozzunk idén, ha kihagyhatatlan üzletet látva, élelmes fiatalok otthagyják az egyetemet és vállalkozásba kezdenek. Az év pénz eleme közvetlenül ütközik az év saját, víz elemével. Attól függően, épp melyik az erősebb, a túlzott kockázatvállalással, vagy az erőn felüli költekezéssel könnyen elúszhatunk pénzügyileg. Annál is inkább, mert sokszor nem látunk tisztán és a szerencsére bízzuk magunkat. Az idei év fő pénzügyi tendenciája a „dolgozzon a pénz” filozófiája, előtérbe helyezi a befektetői hozamokat és élénkíti a tőzsdei folyamatokat. A bankok minden eszközt megragadva kínálják kihelyezésre a forrásaikat, bár a lakosság óvatos már ebben a kérdésben. Üres elemes évben nem is ajánlanám úgy általában a hitel felvételét (év oszlop, Disznó az év üres eleme). Más a helyzet azonban a vállalatok esetében. A hónap oszlop energiaáramlását nézve a lehetőségek megragadása, a támogatások kihasználása, vagy egy kedvezményes forrás bevonása a fejlődés motorja lehet, ha a gazdálkodási adatok, illetve az egyéni horoszkóp vizsgálata ezt a feltevésünket alátámasztja.  

A cégek előtt álló kihívások fő kérdése, hogy ki tudják-e gazdálkodni az emelkedő béreket és sikerül-e kezelni a munkaerő elvándorlását, a munkaerőhiányt? A folyamatosan növekvő költségek, különösen a bérköltségek növekedése nagy terhet ró a cégekre, sok cégnek azonban a problémát az okozza, hogy nincs elég szakembere a megrendelt munkák elvégzésére. Kihívást jelent tehát munkaerő megszerzése és a megtartása. Az elmúlt évek során megfordultak a tendenciák a munkaerő piacán és a cégeknek tudomásul kell venniük, hogy az uralmi pozíciójuk lejárt. Föl kell ismerni, hogy célszerű a munkavállalókat partnerként kezelni, mert a kényszer most könnyen a visszájára fordulhat. A megoldás egy vonzóbb céges kultúra kialakítása. Ez új feladatokkal jár, a marketing eszközök alkalmazásától a korszerű és vonzó munkaeszközök beszerzéséig, és az ezekhez szükséges pénz előteremtéséig. 2019-ben tovább nehezíti a helyzetet a bevezetőben említett mozgékonyság, vágyunk valami újra, valami másra. Növekszik az igény az önállóságra, a saját életünk irányítására és egyre kevésbé toleráljuk, ha a fejünk fölött akarnak dönteni. Az év horoszkópjából látható, hogy az érzelmek felfokozott szerephez jutnak. Bármi történik, azt 2019-ben fölnagyítva érzékeljük, és mire rájövünk, hogy nem is volt ez akkora probléma, már megváltunk egy üzlettárstól, vagy a legjobb kollégánktól pl. Ezt a helyzetet kezelni, tudatossággal, toleranciával és néha kivárással lehet. Az általános türelmetlenség ugyanis az egész évet jellemezni fogja, és nem csak az utakon találkozhatunk ámokfutókkal. Sokszor magát a teremtés folyamatát is iszonyú lassúnak fogjuk érezni. Ezeknek a folyamatoknak az összessége a munkaerő megtartását nem nagyon segíti.

Kiemelten fontossá válik tehát 2019-ben a kapcsolatrendszerünk és annak kezelése, a megfelelő kommunikáció minden irányba. Mivel az idén nagyon könnyen teremtünk kapcsolatokat, ha eddig nem tettük, most érdemes elkezdeni üzleti klubokat látogatni és ezekben aktivizálni magunkat. Kommunikáljuk minél szélesebb körben az üzleti elképzeléseinket és lépjünk, ha megnyílik a pálya. Ne csak a névjegykártyákat gyűjtögessük, tegyünk is a kapcsolatok realizálódásáért, mert ebben az évben kölcsönös támogatásra és szó szerint is támogatókra találhatunk. Ha valóban haladni akarunk, fókuszálni kell a saját dolgainkra és céljainkra. Előtérbe kerül az időgazdálkodás fogalma és az időt rabló szokások megváltoztatása. Disznó évben elengedhetetlen a szervezettség és a koncentráció. Amire még fölhívnám a cégvezetők figyelmét, az a dolgozók védelme. Nézzenek szét a házuk táján, hogy rendben vannak-e a védőfelszerelések, az oktatási naplók és a biztosítások.

Az év során felmerülő nehézségek esetén érdemes fölidézni az eredeti szándékot, hogy miért kezdtünk bele annak idején a vállalkozásba és ez vihet minket tovább. Ha nem látunk tisztán, forduljunk tanácsadóhoz, aki a külső szemlélő elfogulatlanságával képes rámutatni a kényes helyzetekre és segíteni a fejlődési törekvéseinket.

Molnárné Gyürki Erika

 

A cikk eredetiben itt olvasható: http://astronovum.hu/bkj/a-jin-fold-diszno-eve-az-uzleti-asztrologus-szemevel/?fbclid=IwAR0jotHLe0Wts9dKfH0vF7JNkEy6nYix9EX2Ow10xRX0eBTenp8pg1z7YWg

 

Nyitva van az Aranykapu ... gondolatok a jin föld Kecske hónapjára

A napokban egy ismerősöm szegezte nekem a meglehetősen bizarr kérdést: Mire számíthatnak a Rákok, a Kecske hónapjában? A kérdés azt mutatja, hogy a nyugati mellett a kínai asztrológia is kezd beszivárogni a köztudatba. A kétféle asztrológiai rendszer  időzítése, gondolkodásmódja, és szimbólumrendszere azonban alapjaiban eltér egymástól. Bár a Rák és a Kecske közt van némi hasonlóság, mert mindkettő gondoskodó jegy, kezeljük külön ezt a két rendszert, esetünkben maradjunk a kínai asztrológiánál! Eszerint a  jang föld Kutya évének jin föld Kecske hónapjában járunk, mely július 7-én kezdődött és augusztus 7-ig élvezhetjük jóindulatát.

Régóta nem írtam előrejelzést. Egyrészt azért, mert az Általános előrejelzések írása nem tartozik az Era-Gon Stúdió profiljába. Az idei évtől a gazdasági és üzleti elemzésekre, egyedi előrejelzésekre, cégeknek és cégvezetőknek szóló útmutatásokra koncentrálódik a munkám. Másrészt a jang föld Kutya éve engem is visszahúzódásra, befelé fordulásra, meglévő ismereteim elmélyítésére, afféle csendes háttérmunkára késztetett és nem éreztem szükségét, hogy nyilvánosan megosszam a gondolataimat. Sokan panaszkodtatok, hogy minden megállt, miközben valahogy mégis intenzíven történnek a dolgok. Ilyen erős föld energiák hatására valóban tűnhet úgy, mintha megállt volna az idő és nem látjuk, hogy a mélyben milyen intenzitással zajlanak a folyamatok.

A jang föld Kutya maga a Föld mélye, vagy egy nagy hegy energiája, amely belül tele van kincsekkel. A jin föld Kecske maga az anyaföld, a termőföld energiája, mely nyár közepén, akár gondos megmunkálás eredményeként, akár spontán létéből fakadóan, ontja magából a kincseket. Mintha egy láthatatlan kéz szórta volna el a margaréta magját, mely egyenes sorokban pompázik az út mellett, gyógynövények sokasága virít a napsütésben, érnek a gyümölcsök és aratják az érett kalászt. Természetes számunkra, hogy a Föld minden kincse a rendelkezésünkre áll. Akár hálásak is lehetnénk érte, de a mai kor embere műanyaggal borítja be és lerabolja a bolygót, önös érdektől vezérelve irtja az évszázados fákat, nem törődve azok élővilágával. Ha pedig a Föld erre éghajlatváltozással reagál, széndioxid-kvótáért kiáltanak. Ahogy lent úgy fent, ahogy fent úgy lent, sosem volt ennyi önbizalomhiányos ember, aki szintén tele van kincsekkel, de számára természetes az, amit tud, nem tanulta meg értékelni magát. Aki ahelyett, hogy kincseivel okosan gazdálkodna, elpazarolja azokat. Nem csak a tudatosság hiánya, az iskolarendszer, a gyermekkorban történő biztatás elmaradása azonban ennek az oka. Sok ember azért nem mer önmaga értékei mentén élni és cselekedni, mert van benne a környezet irányába egy megfelelési kényszer. Hazudik magának a békesség kedvéért, a mások kedvéért, és hajlamos a bizonytalan jövőtől való félelmei miatt  belaragadni akár egy rossz kapcsolatba, tűrve a bántalmazást. Ebben a hónapban eljöhet az igazság pillanata! Itt az ideje félreállni a saját utunkból és kiállni a saját értékeink mellett. Előtérbe kerül a belső út, az önismeret fontossága és az élet nagy kérdései. Előfordulhat, hogy megdöbbentő halálesetek hívják föl erre a figyelmünket.

A Ló hónapja azért volt annyira nehéz sok ember számára, mert felszínre hozta a mélyben lappangó feszültségeket. Fölhívta a figyelmet azokra az életterületekre, ahol már nem mehetnek a dolgok úgy tovább, mint eddig, szükség van a változtatásra. Ebben a hónapban spontán változások is elindulhatnak mind bennünk, mind a környezetünkben, amikre nemigen lesz ráhatásunk. Üdvözölhetjük őket, mert hosszú távon a javunkat szolgálják, vagy elébük is mehetünk akár. Kezdjük mindjárt a nemet mondással!  Ez eleinte lehet, hogy sértődéshez vezet, de ha kitartóan megtesszük, egy idő után környezetünk ráébred, hogy játszmákkal nem irányíthat tovább minket. Megmondhatjuk őszintén a párunknak, a családunknak, sőt bevallhatjuk saját magunknak is, hogy mi az, ami nem működik tovább. Tudatosítsuk magunkban, hogy választhatunk mást. Írhatunk egy listát arról, hogy néz ki a vágyott élet és cselekedjük azt, ami közelebb visz ehhez minket. Bármit teremtettünk, vállaljuk érte a felelősséget!  Azért is, ha hibázunk, semmiképpen ne próbáljuk elkenni a dolgokat. Lehet, hogy meg fogunk lepődni, mert a másik oldalon  fogadókészséggel találkozhatunk, sőt elkezdhetnek ezért becsülni. Persze az időzítést, mint minden esetben, érdemes most is jól megválasztani.  Gondoljuk át minden szituációban, hogy mi teremt nagyobbat, nem csak adott pillanatban, hanem 5-10, akár 100 év távlatában is. Itt az ideje, hogy észrevegyük és elismerjük a bennünk rejlő kincseket, hisz amit magunkkal hoztunk, azzal tudjuk a legtöbbet adni a világnak. A testünk rendkívül kifinomult jelzőrendszer, ha továbbra is homokba dugjuk a fejünket, ne csodálkozzunk azon, ha komolyabb lelki, vagy egészségi problémánk támad. Ha látjuk ugyan a problémáinkat, de egyedül nem tudunk megbirkózni velük, forduljunk szakemberhez, kérjünk segítséget!

A hónap kedvez művészi hajlamaink kiélésének, a családi és baráti összejöveteleknek, sütögetésnek, vendéglátásnak, nyaralásnak, lustálkodásnak. Kedvez azoknak is, akik bíznak önmagukban, és mernek kezdeményezni, ők akár támogatóra is találhatnak. A célravezető viselkedési mód most az aggodalmaskodás helyett a rugalmasság, a hibáztatás helyett pedig a felelősségvállalás, a saját erőnkbe való beleállás. A szenvedés nincs eleve elrendelve, mindig van más választás.

Igazmondó napok, amikor ne próbálj a dolgokon szépíteni:  július 8, július 20. és aug. 1.   Sikernap, fontos eseményekhez: Július 10 és augusztus 3. Legjobb napok posztolásra, hirdetés elindítására, közösségi, családi eseményekhez: július 16, 19, 28.

A leírtak általánosságban érvényesek, az egyéni horoszkópok függvényében az energiák hatása változhat!